Wednesday, 2 May 2012

Kolej Matrikulasi Malaysia

assalamualaikum semua.
hehe.dah lame kan aku tak update blog?
haihh.dok rumah pon malaz ! ;-P

tujuan sebenar aku buat post ini adalah untuk menceritakan tentang kehidupan di matrikulasi
hal ini kerana, terdapat sebilangan junior2 ku yang bertanyakan pendapat tentang matrikulasi
amboi..skema bukan main ayat..hahaha

biaselah.macam aku jugak dulu..
pening sgt kepala nak buat keputusan sama ada matrix or diploma

so,now on..
aku of course lah nak promote matrikulasi kann  ! hee
*kene mintak KPM bayar aku sikit lah ni :P


before aku mula, aku nak kenalkan ini lah tempat aku belajar selama setahun :-D

kenapa perlu pilih matrikulasi?

*** jurusan?
matrikulasi terbahagi kepada dua.matrikulasi biasa dan matrikulasi teknikal.jurusan dlm matrix teknikal aku xtau.cube korg try search.hehe.dalam matrix biase terbahagi kepada dua jugak iaitu akaun dan sciene.

AKAUN- perakaunan(BM)+pengurusan perniagaan(BM)+ekonomi(BM)+matematik akaun(BI)

science pulak terbahagi kepada 3 ;
MODUL1-kimia+biologi+fizik+matematik (ALL ENGLISH)
MODUL 2-kimia+fizik+sc computer+matematik (ALL ENGLISH)
MODUL 3-kimia+biologi+sc computer+matematik(ALL ENGLISH)

utk semua jurusan,terdapat subjek2 lain yg perlu dipelajari iaitu english, agama, dinamika dan kokorikulum.
utk pelajar science,selalunya telah ditentukan oleh kolej korg ambil modul berape..tapi jgn risau..boleh mintak tukar modul berdasarkan terma dan syarat yg ditetapkan :)

1- kelas?
 kehidupan kt matrix same je macam kehidupan korg kt sekolah.terutama yg berasrama.yg laen nye..bangon pukol 8pg..kalau sekolah pukol 5 or 6 dah kene bangon kan? so matrix laen sikit lah.kelas akan bermula dari pukol 8 pg hingga 5 ptg.opsss ! bukan setiap hari tw kelas korg habes pukol 5.just a few days or maybe for a one day only. but, mcm aku as pelajar akaun..so..memang xde lah dalam jadual balek pukol 5..pelajar akaun paleng lewat pon balek pukol 4.kadang2 ade kelas yg pukol 3 da habes or pukol 1 pon ade.hehe.beruntung kan? :) 
ni contoh jadual kelas aku (akaun) sem2. ade balek pukol 5 sebab ade koko :)

2- kelas tu ape?kuliah tu ape?
okey.ini memang soalan lazim.hehe.semua pelajar akan dibahagi mengikut setiap jurusan..aku ambil contoh pelajar akaun..kami dibahagi kepada 2 kuliah..kuliah pertama dan kuliah kedua..dalam kuliah pertama ada 10 kelas dan dalam kuliah kedua ada 6 kelas.korang memang xboleh pileh.itu semua pihak matrikulasi yg tentukan..dalam satu hari tu,jadual korg ade kuliah dan kelas..kalau kuliah,korang akan masuk dewan kuliah yg ditetapkan dan mendengar apa yg korg perlu dengar lah ! hehe.maksod nye dgr je lah lecturer korg membebel pasal subjek tu.adoy susah nak terangkan.haha.klu dlm kelas@tutorial pulak,korg akan bincang soalan2 yg ada dalam buku tutorial atau yg lecturer korg nak bg lah.kirenye kuliah utk belajar dan kelas utk buat latihan.paham kan? ;) ahaa.lecturer kuliah tak same tau dgn lecturer tutorial kecuali yg bernasib baik.tp xyah risau lah.semua dijamin stabil..hehe
contoh kelas tutorial, ade kerusi bermeja + whiteboard

contoh kuliah yg sgt seronok !


3- rehat?
of cos lah ade ! rehat selame sejam ! xsame dgn sekolah.. memang dalam jadual dah set awal2 yg rehat pagi pukol 10 or 11..n rehat tengahari pukol 1 or 2.. (ikot kelas lahh)
so xyah risau lah.korg tetap akan dapat makan+borak2+tidur sekali..memang best lah hidup kt matrix ni ! hehe
aktiviti mase rehat-lepak2,ambek gambar ;D



4- elaun?
elaun ada disediakan.2011/2012 elaun yg kitorang dapat RM1250 for 1 semester.means 1 bulan RM250.tapi dgn cite utk sesi 2012/2013 ditambah RM200 per month . woww ! memang best lah korg.hehe

5- makan macam mana?
okey kamu-kamu semua ! ini kolej okey. dan pra-U..not school anymore..so makan sendiri lah..elaun yg kerajaan dah bg tu pandai2 lah budget tok survive makan korg.haha,jgn risau.ade byk cafe :)
makan2 kt cafe :)


6- petang? malam?
masa petang dan malam adalah masa yg sgt terluang..lepas kelas habes je korg boleh buat ape sahaja yg korg nak buat.klu dkt KMS, ramai yg habeskan masa dgn tidur dlm bilek, lepak2, makan, dating, beriadah, maen basikal (basikal disediakan tww) dan lain2 lg..so its up to u lah ape yg korg nak buat..standard malam selalu org siapkan tutorial and revision pelajaran..tu je..tapi lepak2 pon best jugak ! hehe
beriadah :)

7- pakaian?
opss ! lupa pulak nak cakap kt atas tadi.hehe.utk waktu kelas pakai baju formal.pelajar lelaki, kemeja and so on..pelajar perempuan baju kurung wajib ! hehe. alaa mula2 nak masok tu pakai lah baju kurung lengkap, stoking, kasut hitam bagai..dah lama2 nanti ramai lah yg pakai baju kebaya+baju2 berfesyen and kasut berwarna warni.hehe.ikot kolej masing2 jugak lah :)
begini lah gamaknya


8- handphone?
telefon bimbit bebas digunakan pada bila2 masa dan segala jenis telefon bimbit boleh dibawa even ipad or gadget2 laen..seronoknye matrix ! kah3
bebas digunakan ;-D

9- hujung minggu?
hujung minggu adalah bebas. tapi bergantung jugak ikot kolej masing2.selalunye ade jugak aktiviti time hari sabtu. contohnye,larian bla bla bla..perhimpunan pelajar or so on..tp selalunye ari jumaat lepas kelas dah boleh pulang ke rumah..outing pon bebas..klu utk KMS, kene balek before 7PM..oh my..KMS mmg sgt sgt tegas undang2 nya ! haha
Mcd :)


10- kenderaan?
kenderaan bermotor dilarang sama sekali..basikal je boleh :P

11- tension?
hurm.betolke pelajar matrix ni tension? aku rasa xdelah tension sgt.cube bayangkan..dulu SPM kite amek 11 subjek kite boleh bwk kan? tp xkan lah 4subjek je kt matrix kite xboleh bwk? itu ikot orang lah..xkesah pon malam2 nak tidur pukol berape.tpi aku rase standard r kalau tidur pukol 12 or 1 pg.bukan ape, kelas pon start pukol 8 kan? just pandai2 r korg agih mase bile mase nak siapkan tutorial. klu dah xsempat sgt,tiru je kwn punye ! haha *ituaku :-D pandai2 lah korg buat study group or so on k..xde hal lah utk budak2 pandai mcm korg !

12- aktiviti lain?
jangan risau.matrikulasi pon ada sukan macam sukan2 sekolah jugak.ade sukan peringkat sekolah dan peringkat matrikulasi Malaysia.name sukan tu KAKOM.bertuah sgt KMS sbb tahon 2011 berlangsung nye KAKOM kt KMS.hehe..ptg2 pon korg boleh jalan2 naek basikal.banyak basikal disediakan.klu kt KMS, ade jugak rombongan ke Bukit Jugra, melawat Universiti Malaya dan banyak lg kot.aku tak join pon rombongan2 tu..outing dgn kwn2 lagi best kot ! hehe
sambot bufday lecturer :)

riadah :)


pekene secret recipe :)

makan2+lepak2 pantai morib :)
dinner makan beradab :)

tanglong's night :)

boria+dikir barat's night :)

sambutan hari kemerdekaan ;)

pertindangan dlm kuliah ;)
pertandingan nasyid ;)

best team ever ! ;)

mandi manda di Goldcoast ;)


13- bilik?
opsss ! lupa lagi.hehe.kalau kt KMS,satu bilek ade 4 orang.dan semua akan dpt satu katil, satu loker, satu meja study. so xpayah gaduh2 lah ! hehe. rasenye kebanyakan matrix laen pon 4 org jugak 1 bilek..
roomate ku.rinnduuu <3


14- tambahan ; tempat menarik di banting
senang cite, ni tempat budak2 KMS selalu outing lah..Pekan Banting(kfc,piza,cendol,ayamas,the store,bowling,karaoke n so on)--jusco bukit tinggi (wayang+shopping)--pantai morib (mencari ketenangan+pekena ikan bakar)--goldcoast morib (mandi manda)--Bukit Jugra (tempat bersejarah utk dilawati) dan lain2 lagi..hehe


aku rasa setakat ni je lah aku type pasal matrix ni..
btw,matrix memang best ! korang akan rase sgt cinta dan sayang kt kawan2 and lecturer !
time akhir2 matrix, mcm2 jamuan ade. kwn2 kelas memang best lah ! roomate pon best sgt ! hehe
semua matrikulasi seluruh Malaysia, menggunakan kaedah dan sistem pembelajaran yg sama.
aktiviti kokorikulum juga sama. 

ade ape2 soalan, tanya je lah k? nanti aku try jawab :)

pilih je matrikulasi !
 insyaAllah berjaya dan mempercepatkan kita utk sambung degree :)





62 comments:

balqis said...

Thankssss Alia fr the info.
Lotss lotss & lotss I've gained from viewing ur post.
Thankss again :)

# Im her junior, okayyy ;D

diyanah dzai said...

aliaa ada gambar aku lah ! haha. kita guna mini galaxy ;p kihkih

pipitembam said...

dinie ; hehe.yup2.mmg lah gmbr kau tu.xkan gmbr spe pulak ! kte kan BFF.sehati sejiwa.hehe :D

balqis ; same2.gudluck for PLKN tomorrow :)

Mia Sara said...
This comment has been removed by the author.
mia said...

bilik asrama kat kms pun best jugak..selesa sangat..

mizz_pua said...

ouchhhh....Dok KMS memg SYOK habisss laaa....dgn kemudahn semua bru....

pipitembam said...

hehe.yup2.KMS mmg terbaek ;D

Anonymous said...

Thanks for the info :)

urm macam mana dengan waktu cuti dekat matrix? same cam cuti skolah ke? :P

Anonymous said...

kmn9 cane pulak. peraturan and prasarana orait2 jew kan?

pipitembam said...

waktu cuti matrix?nope ! xsame.hehe.perluke peke pasal cuti?i think xperlu kot :)

pipitembam said...

kmn9?hurm.dont know lah.tp sy rase okey2 je.jgn risau lahh.ni bukan tempat perkhemahan.ni tempat belajar.so prasarana insyaAllah lenkap :)

fararah :) said...

salam akak,
sy dpt KMS batch 2012/13.
nak tany skit nih,
laptop kena bwk tak ?
maksudny akn byk gune ta ?
:)

and iron and cerek eletrik tuh boleh bwk ta ? :0

pipitembam said...

wslm.laptop?xdiperlukan pon.just ade sikit2 je lah kene gune.untuk buat projek BI,dinamika n agame.ade gune lptop.tpi sgt sikit lah..
kalau xde lptop,xpayah lah beli.kalau dah ade,bwk je lahh.hehe

iron and cerek dah disediakan.dlm peraturan mmg xleh bwk.klu ade spotcheck kne rmpas r.tpi akak bwk je.kih3 ;P

pipitembam said...
This comment has been removed by the author.
RyryPunyaStory said...

Salam,thanks yer kak for info nih..huuu dengar akak cita rasa semangat plak nak pergi.. :)) macam awesome gila je.. (memang ponkan)huhu..thanks sangat2..

pipitembam said...

wslm ryry.yup2.same2.xde hal lahh.mmg awesome gile je.dah masok baru rasa :D

faiz hakim said...

subjek kt matriks brapa..??
dan..yg exam nye brape subjek..??
wahh...semangat nk masuk matriks..tp..parents sruh masuk UIA..T.T

pipitembam said...

faiz hakim ; subjek utk sains or akaun?tp due2 jurusan ade 4 subjek penting yg masok exam.yg laen tu biase2 je.hehe.ade kt atas tu dah ckp :)
UIA?huhu.xpelahh.ikot je ape yg parents suroh.lg berkat.n klu masok UIA,boleh tambah byk ilmu agama ;')

nadiasyafiqah said...

salam kak.emmmm saya ada dapat 2 tawaran, mtriks selangor n uia, asasi ekonomi, tak sure la na plih yang mane? bole tolong tak?:)

pipitembam said...

nadiasyafiqah : waalaikumussalam.hurm.masuk je UIA.insyaAllah okey.asasi dgn matrix same je.just asasi ni ko dah compem2 akan teruskan degree ko kt UIA gak tanpa perlu isi UPU lg sekali..so Allah dah bg rezeki tu masok UIA..UIA ni bagos..lecturer akak kate even kite xsuke, tpi byk ilmu agama yg kite boleh dpt dri situ..insyaAllah ;')

_ch0cogurlzz_ said...

salam akak..blik tu dye tetap dh k???ade k jgk yg sblik ngn bdk cina>???huhu

pipitembam said...

wslm.yup2.mmg dah tetap kann.klu dpt cina dpt lahh.akak okey je..hee ;D

ATYRA said...

akaq... kasot kann.. kne pkai wane hitam kee?

ATYRA said...

lg stu kann.. buku cane ?

pipitembam said...

atyra ; yup2.pakai warne hitam.buku jgn risau.nanti ade jual buku.so beli je lahh.hehe :)

zati :) said...

salam :) thanks sgt2 utk info ni. best :D emm nk tanya sikit. kalau pertukaran tmpt matriks kan, procedure dia yg saya tahu, kena gi daftar kat tmpt yg kita dpt tu dulu then baru bole mintak tukar ke tmpt yg kita nk tukar tu. tp saya nk tanya, lama tak tempoh pertukaran tu agak2? sbb takut kalu lama sgt kang ketinggalan kelas pulak :(
tq akak :)

yanachunji said...

hye akak comey,
yana bakal student kms 2012/2013
nk tny..akk x cite pon psl mppb
yana nk tw ape programs yg dianjurkan..n mppb 1 mggu kan? n lg 1, ade camping x?
hehe peace n smile from yana =)

Anonymous said...

salam akak =D
saye nak tanye ,klu akak tau la kan .
Emm, kalau kite dapat jurusan sains pastu kite nak tukar ke jurusan akaun buleh tak ? N kalau buleh ,banyak x prosedur die .
Tima kasih akak : )

pipitembam said...

zati ; huhu.akak rase xlame pon.sbb ade je budak2 KMS yg mnx tukar tempat2 lain.tp kene ade sebab lahh.dalam 2,3 minggu je n insyaAllah xtgl kelas pon.hehe.tp kne masok dlu lah mtrix yg kite dpt tu dulu :)

pipitembam said...

yana; ohh.pasal MPPB ke?haha.dye kene tgok fasi n program tahun tu lah.alaaa.xpe xpe.asuprise r kalau akak bgtw skrg.korg masok je dulu.insyaAllah okey je :) xde camping ponn..

pipitembam said...

wslm.hehe.akak adalah budak sains mase sekolah n xde langsung basic akaun.n kat matrix akak amek akaun.senang je prosder dye.just bwk salinan slip SPM.xlame pon..jgn risau r..boleh tukar dgn cepat dan selamat.hee ;)

Anonymous said...

akak.kalau nak tukar dari jurusan sains ke akaun tu mase 1st day daftar ke kite bagitau kate nak tukar ? and kite kene jumpe sape eh untuk nak tukar jurusan sains ke akaun ?huhu . saye risau sangat ni akak :( haa. akak dulu memang dapat jurusan akaun ke ? saye budak sains dulu and saye takde lngsung basic akaun ,tapi sekarng saye x minat dah sains ni sbb tu saye nak tukar ke jurusan akaun di matrik =( harap akak dapat membantu .

~HANI FARHAH~

pipitembam said...

hani ; xlah.akak dulu pon amek sains n xde hati dah nak teruskan.akak pon xde basic.n alhadmulillah akk boleh bwk akaun kt mtrix.hee :) jgn risau.mgu orentasi tu nanti ade pengumuman tok spe2 nak tukar jurusan.nty dye bg borang.amek n isi.bukan hari fes.tp dlm mgu orentasi tu jugak.jgn risau k.senang je nak tukar.hee ;) n goodluck !

Anonymous said...

ouh. Tima kasih agak tau akak =)
emm. Lega sikit saye rase sekarang !

-HANI FARHAH-

pipitembam said...

same2 hani farhah :)

Anonymous said...

eh3. Typo sikit kat atas tu, nak type ''tima kasih akak'' tersilap ade ''agak'' pulak kat tgh tu =) hihi.
Sorie akak comel !

-HANI FARHAH-

pipitembam said...

hehe.xpe adek comel :)

Anonymous said...

yaw =D like you lah akaka comel :D
<3

Anonymous said...

kakak COMEL =D thanks sekali lagi : )
<3 <3 <3

-HANI FARHAH-

pipitembam said...

same2 adek comel :))

Anonymous said...

bku x dsdiakn?? kne bli kew??? msti mahal ek..huhuhuhT_T

pipitembam said...

huhu.yup2.mahal lah jugak.tapi xde lah mahal mane.huhu.kan ade elaun.jgn risau ok? ;D

Syafi Najihah said...

soalan bdak2~
bilik mandi camane?
1 bilik ade 1 bilik mandi ke?

Tetibe je sy rase mcm nak cepat2 abis blajr dn msuk matrik..wakakaka

pipitembam said...

hahahaha.xde xde.satu aras ade due toilet.sila bersyukur..kih3

xlame..sekejap je ! :)

Syafi Najihah said...

Whatttt!!
grrrr..No way~
ni yg xbest ni. pagi2 mesti q pnjg..

Anonymous said...

Hi admin , mintak izin iklan jap TQ


Asalam and HI ,

Apa khabar adik adik :P . akak ada buat tution for budak akaun but for those who are around putrajaya area sahaja . You can contact me through email ( a_lia626@yahoo.com) . Price boleh dirunding but for sure below RM 20per hour . I am ex KMNS and currently study at United Kingdom for my bachelor degree in accounting and finance and this class gonna start time ramadhan and half september .

PS : for those yang nak further study oversea , don worry our matriculation sijil layak . :)

Anonymous said...

hi hello i dpat matriks kedah for 2 years, sc tau., tp nk tukar acc tp acc ada 1 year je, boleh ke tukar mcm tu?

Anonymous said...

Sy dpt kms aliran sains 1thn, klau nk tkar aliran akaun nnti lpas dftr bleh x?

azira aini said...

Assalamualaikum akak. Sye pon dpt matrik untuk Mei 2014 ni. Sye dpt jurusan akaun, mse kat skolah dlu sye amik sains. dan sye takde lnsung akaun. Sye btol2 minat akaun sejak skola lg. Tapi dkat matrik nanti pensyarah akn ajar dr basic tak? Ssh tak untuk bdak sains mcm sye nie untuk catch up akaun nanti? Sye takut bile klau sye akan byk ttinggal nanti. Boleh tak akak bg pendapat? :)

Anonymous said...

salam akak.kat KMS nie kemudahan pengangkutan ada?nak ke stesen bas or outing?stesen bas tedekat kat mana?

alianabila said...

Hai. Akak rase boleh. Takpe masok dulu, kat sana boleh bincang :)

alianabila said...

Mestilah boleh :) tukar dari sc ke akaun xde masalah. Jgn risau

alianabila said...

Waalaikumussalam. Haha. Dont worry. Akak pon dulu mcm tu. Xde basic langsong n alhamdulillah boleh survive. Bdk sc pandai2, masok akaun tu xjd hal pon. Klu xpaham, tanye kwn2, tanye lecturer. Settle! Hihu

alianabila said...

Wslm. Ada teksi. Jangan risau. Utk pergi pekan banting, seingat akak rm10 1 teksi. No teksi nanti mintak je kat pak guard depan. Bende kecik je tu hihi

azira aini said...

Thanks kak :D

farisha ayuni said...

Kereta mmg tak blh bawak ke ? rumah sy jauh, mcm mne nk balik. Naik teksi sah2 mahal.. 😭

farisha ayuni said...

Kereta mmg tak blh bawak ke ? rumah sy jauh, mcm mne nk balik. Naik teksi sah2 mahal.. 😭

Anonymous said...

Kasut tu kena kasut kulit jugak ke? Kalau sneaker boleh tak?

Fazilah latip said...

sis, bleh saya berinteraksi dgan sis secara persnel? terdesak sangat. saya pelukan sdikit pndangan. klau tak keberatan boleh sis whatsapp saya 0195918413. tq sis!

Anonymous said...

Jubah x leh pakai ke?

Anonymous said...

hai semua. mohon whatsapp +60176428602 :) -alia nabila-

Anonymous said...

minggu mppb pun best seronok gileeee...jumpe abg sama kakak fasi yg cantik hensem comel dan BAIK HATI........