Tuesday, 12 April 2011

mona fendyy !



assalamualaikum dan selamat pagi semua.
harini semangat aku bangun pagi..hehe..biaselah,semalam tidur awal =)

pagi2 lagi aku dah buat entry pasal mona fendy..kenape ea?
actually,hari sabtu hari 2,ade kawan aku kol aku..
pas2 dye cerita pasal rumah mona fendy yg ada dkt shah alam 2..
katenye dye pergi tgok dgn kawan2 dye malam jumaat 2..
pergh,berani gile kau ! =0

siapa yg tau cerita mona fendy ni??
aku rasa ramai yg xtau pasal mona fendy ni,lagi2 generasi yg baru lahir kann..so,meh lah aku cite seket pasal kes dia ni..
untuk budak yg lahir tahun 1993..tahun ni lah merupakan tahun yg paling meriah sekali dgn kes mona fendy..kenapa aku kate meriah?sebabnya..masa mak kita tgh penat mengandungkan kite,mak kita sempat gak pegang newspaper tiap2 hari..sebab nya tahun ni lah kes mona fendy ni famous abes..

Nama asal mona fendy ni Maznah Ismail.dia dengan suami dia dan pembantu dia jugak ditahan kerana dituduh membunuh Datuk Mazlan Idris,Ahli Dewan Undangan Negeri Pahang antara pukul 10malam-tengah malam 13 Julai 1993 di sebuah rumah di Kampung Peruas Ulu Dong, Raub, Pahang.


perghh.cuak gak sebenarnye aku nak buat post pasal dia nih..huhu
itulah dia mona fendy,tgok lah muka dye..agagaga :0
yg lagi 2 org tu suami dia Mohd Affandi Abdul Rahman dan pembantu dia Juraimi Hussin.


ni pulak gambar mona fendy 2 time nak bawak pergi penjara.korang tengok lah,boleh pulak dia senyum?aduh..meremang ouh bulu roma..

baru aku tau sejarah dia yg sebenar.sebenarnya mona fendy ni dulu seorang penyanyi.dia jugak penah muncul dalam Muzik Muzik kat TV3 yg dulu.kalau korang sempat dengar lagu dia,pergh,memang sangat menyeramkan.kalau nak carik kat U Tube pon dah xde.dah di remove dah.selamat lah aku x pernah dgr.takut xtidur malam je nanti.huhu.kalau ikut logik nya,pelik seorang penyanyi boleh bunuh orang.hurm.bukan setakat bunuh lah,dia siap potong potong lagi mangsa nya tu dan tanam mangsa tu dengan simen lagi.kejam tak kejam tu?ish3,rupa rupa nya mona fendy ni seorang bomoh.so,logik lah dia boleh buat semua tu..

lagi menariknya cerita dia ni.masa dia dijatuhkan hukuman tu,dia tak menangis pon tapi dia boleh pulak tersenyum dan berkata ''im happy now''..

"Saya tetak leher Datuk Mazlan dengan kapak sebanyak tiga kali baru kepalanya putus selepas mendapat isyarat tangan daripada Affandi (Mohd Affandi Abdul Rahman)," kata Juraimi

"Ini keputusan mahkamah, bukan keputusan Tuhan. Saya cuma minta maaf to God. I'm not the one who do it (bukan saya melakukan pembunuhan itu), but he the one who do it ( merujuk pada Juraimi)," kata Mohamad Affandi


''Saya cakap benar, demi Allah, jika saya cakap tak benar, saya terkeluar dari umat Nabi Muhammad,'' kata Mona Fendy


korang tengok lah apa yang diorang cakap?aduh.memang seram lah derrrr.


ni lah gambar rumah mona fendy kat seksyen 12,shah alam.siapa agak2 berani macam kawan aku tu,pergi lah korang usha rumah dia..siriyes besar gile rumah dia !

Kronologi Ringkas Kes Pembunuhan Datuk Mazlan Idris. [ADUN Negeri Pahang]
1993 - Mona, suami, serta pembantunya ditangkap, kerana membunuh Datuk Mazlan Idris dengan mengerat badannya kepada 18 bahagian kemudian menanamnya di sebuah rumah kosong.
1995 - Dibicarakan dan dihukum mati mandatori.
2001 - Tamat riwayat pada 6 hingga 6:30 pagi Jumaat 2 November 2001.


akhirnya,mona fendy dan suaminya selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Kampung Sungai Kantan, Kajang.pembantu mereka pulak selamat disemadikan di kampung Telok Gong, Pelabuhan Klang.

lepas tamat nya cerita mereka,satu filem bertajuk DUKUN telah diterbitkan.katanya cerita ni diadaptasiakn daripada kisah hidup mona fendy ni..kalau korang jumpe lagi cerita ni,pergi lah tengok..umi aida pelakon nya..

dah lah.aku nak stop cerita kisah mona fendy ni.naek seram sejuk aku pagi2 ni.hehe =)

ni aku edit sikit..




tu ha dato mazlan yg tgh2 baju biru 2..


ni lebih kurang lah keratan potongan badan dye..perghh..macam potong ayam kann :0

10 comments:

AMMAR YASIR said...

Misteri Nusantara

nabila_alia said...

hehe.tau xpe.xjadi misteri dah pon.semua dah terbongkar =)

mysara said...

akak dlu pn follow gk cter dye ni..
dh la kwsan perkuburan tu tmpt kubur atuk akak gk..
mona fendy ni sntyase senyum je..pas tu wlupn duduk dlm pnjara ttp bergaya..

nabila_alia said...

huhu.yeke?dia bergaya mcmne?dia mmg pelik kann? =0

diyanah dzai said...

alia ! kakak aku pernah mengigau doe mlm mlm, kaur rumah. nasib baik mak aku nmpak, bila tanye. dia kata nak jumpa mona fendy dekat penjara. hehe gila tak?

sus said...

13 Julai 1993 ye...ouh, kalau mcm tu mak ak tengah dukung ak la sambil baca paper kes mona fendi ni..alia,, ak letak blog ko dlm blog list kat belog ak tau !

nabila_alia said...

dinie ; haha.memang gile ouhh ! macam xde keje laen je..tpi kalau aku dah seram oh.mane tau kt luar umah k0 betul2 ade mona fendy ke..grrrr ;0

nabila_alia said...

sus ; hehe.mak aku tyme 2 mcm ngah tgu mase nak bersalin kan aku je.hehe.ouh,xde hal lah sus ! thanx ;)

Aisyah Hamid said...

gile betul ko wat entri cmni.. mona fendy.. hahaa

nabila_alia said...

hahaha.mane ade gile.ramai xtau tauu ;)